Ademcoaching UtrechtIn mijn praktijk werk ik veel met de adem, oftewel ademcoaching. Want net als je lichaam is ook je adem sterk verbonden met je gevoelswereld. Zo kun je ‘stikken van woede’, ‘ademloos toezien’, of ‘een zucht van verlichting slaken’. Je kunt in de loop van je leven een adempatroon ontwikkelen  – meestal onbewust – waarmee je jezelf inhoudt, pijnlijke gevoelens of emoties onderdrukt, of er teveel controle op uitoefent.

Zo adem je bijvoorbeeld te oppervlakkig, ben je niet meer goed in staat om te ontspannen uit te ademen of ervaar je een lichamelijke beklemming tijdens een diepe ademhaling. Onderdrukte gevoelens leiden vaak tot lichamelijke klachten, gevoelens van lusteloosheid, gebrek aan energie of angsten en spanningen. Daardoor kun je niet functioneren zoals je zou willen en ervaar je misschien een vervlakking van je levenslust. Door ademcoaching kun je je bewust worden van een verkeerd adempatroon en dat ook leren doorbreken. Daardoor kun je je overmatige controle loslaten en komt er meer ruimte voor het gevoel. De ademhaling wordt op deze wijze meer ontspannen en vrijer zodat je ook meer ontspanning en vrijheid gaat voelen in jezelf en in je leven.

Eigenlijk werk ik in al mijn sessies met de adem, want de bewuste adem is altijd een ingang om meer in contact te komen met jezelf. Daarnaast geef ik ook ademsessies waarbij ik technieken gebruik zoals de ervaarbare adem, de verbonden ademhaling en hartcoherentie. Mensen omschrijven een ademsessie wel eens als een massage van binnenuit. Door de adem wordt van alles aangeraakt en komt er weer ruimte in jou. Ik verbaas me keer op keer weer over de (soms zachte, soms stevige) kracht van de adem.

Ik geef ook concrete ademoefeningen mee naar huis, waarmee je eenvoudig zelf mee aan de slag kunt.

Wil je meer weten? Bel of mail me dan gerust!