rouwHeb je te maken met rouw? Bijvoorbeeld door het verlies van een dierbare, een ernstige ziekte, een echtscheiding? Of een andere ingrijpende gebeurtenis die een enorme invloed heeft op je leven?

Vaak zijn we prima in staat om met rouw om te gaan maar soms kan het fijn zijn om wat extra ondersteuning te krijgen. Bijvoorbeeld als je overspoeld wordt door gevoelens of juist niet meer bij je gevoel kunt komen. Of als er in je omgeving weinig ruimte (meer) is om je verdriet te delen, of er bijvoorbeeld weinig draagkracht meer te ervaren is in jezelf.

Of je nu te maken hebt met een heel recent verlies of juist een oud verlies wat je leven van nu bepaalt: rouw laat zich altijd voelen in je lichaam. Bijvoorbeeld door een jagende onrust, een hoge adem of pijn in je hartstreek van het verdriet. Of door gespannen benen en armen omdat je je onbewust verzet tegen dat wat er is gebeurd. Het kan ook zijn dat je zo geschrokken bent dat je spieren pijn doen of dat je het contact met je lichaam helemaal kwijt bent. Of misschien voel je je vooral doodvermoeid, omdat rouwen nu eenmaal veel energie kost. Je lichaam betrekken in je rouwproces is wat mij betreft dus van wezenlijk belang; hier is alles te voelen in het hier en nu. Een rouwmassage is een fijne manier om je lichaam weer te voelen.

Uit eigen ervaring weet ik dat het moed vraagt om je verdriet onder ogen te zien en te doorvoelen. Ik help je graag om met compassie te kunnen zijn bij alles wat er in je wordt geraakt na een verlies. Zodat je bijvoorbeeld wat makkelijker steun toe kunt laten of je lichaam (weer) kunt voelen met alles wat erbij hoort. In verlieservaringen zit vaak veel schrik en angst, wat onbewust in ons systeem wordt opgeslagen in de vorm van verstijving, vernauwing of spanning. Tijdens een rouwmassage kan het lichaam weer wat ontspannen en verruimen, waardoor we ook weer in contact kunnen komen met de kracht om het verlies te dragen.

Rouwen is een proces waarin je zult moeten leren om het verlies te verweven in je leven. Elk proces van rouw is anders, er is geen uitgestippelde weg. Daarom is mijn liefdevolle begeleiding altijd afgestemd op wat jij nodig hebt. Alles is welkom. Met gesprek, massage, aanraking, ademwerk en lichaamsgerichte oefeningen krijg je handvatten om vanuit compassie met je verlies om te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen.

Vera: ‘Ik kon na het overlijden van mijn man niet bedenken hoe fijn het zou zijn om mijn lichaam te betrekken in het rouwproces; het verbaasde me dat ik juist in mijn lichaam weer de rust en kracht vond om door te gaan.’