rouwHet verlies van iemand die je dierbaar is, te maken krijgen met een ernstige ziekte of een echtscheiding. Allemaal voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen die je confronteren met rouw en die meestal een enorme invloed hebben op je leven.

Vaak zijn we prima in staat om hiermee om te gaan maar soms kan het fijn zijn om ondersteuning te zoeken. Bijvoorbeeld als je overspoeld wordt door je gevoel of juist niet meer bij je gevoel kunt. Of als er in je omgeving weinig ruimte (meer) is om je verdriet te delen. Misschien ervaar je dat een oud verlies je leven van nu bepaalt, of is er een behoefte om weer in contact te komen met je eigen draag- en veerkracht.

Rouw laat zich altijd voelen in je lichaam. Bijvoorbeeld door een jagende onrust of pijn in je hartstreek van het verdriet. Of door gespannen benen en armen omdat je je onbewust verzet tegen dat wat er is gebeurd. Het kan ook zijn dat je zo geschrokken bent dat je spieren pijn doen of dat je het contact met je lichaam helemaal kwijt bent. Of misschien voel je je vooral doodvermoeid, omdat rouwen nu eenmaal veel energie kost.

Uit eigen ervaring weet ik dat het moed vraagt om het verdriet onder ogen te zien. En dat het niet altijd makkelijk is om steun toe te laten of je lichaam te voelen met alles wat erbij hoort. In verlieservaringen zit vaak veel schrik en angst, wat onbewust in ons systeem wordt opgeslagen in de vorm van verstijving, vernauwing of spanning. Door zachte en afgestemde aanraking kan het (energetische) lichaam weer wat ontspannen en verruimen, waardoor we ook weer in contact kunnen komen met de kracht om het verlies te dragen.

Rouwen is een proces waarin je zult moeten leren om het verlies te verweven in je leven. Elk proces van rouw is anders, er is geen uitgestippelde weg. Daarom is mijn liefdevolle begeleiding altijd afgestemd op wat jij nodig hebt. Alles is welkom. Met gesprek, massagetherapie, aanraking en lichaamsgerichte oefeningen krijg je handvatten om vanuit compassie met je verlies om te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen.

Wil je weten of mijn rouwbegeleiding passend voor jou is? Mail of bel me dan voor een afspraak of meer informatie.
Ik ben aangesloten bij het landelijk netwerk Rouwen met Compassie.

Vera: ‘Ik kon van tevoren niet bedenken hoe fijn het is om mijn lichaam te betrekken in mijn rouwproces; daar vind ik de rust en kracht om weer door te gaan.’